ေအာက္ေဖာ္ျပပါ အစာ(၅)မ်ိဳး သည္ အစာ မ်ားမ်ားစား တတ္သူမ်ား အစာမ ေလ်ာ့ဘဲ ေနာက္ဆက္ တြဲဆိုး က်ိဳးမ်ားကို အေတာ္အတန္ကာကြယ္ေလ်ာ့ခ်ရန္ သင့္ ေလ်ာ္ေသာ အစာမ်ားျဖစ္သည္။
(၁) င႐ုတ္သီး
မိမိစားမည့္အစားအစာတြင္ အစပ္ ပါဝင္ျခင္းသည္ ထိုအစားတြင္ပါဝင္ေသာ အဆီဓာတ္စုပ္ယူမႈကိုေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ သည္။ င႐ုတ္သီးစပ္စပ္စားျခင္းသည္ ေသြး တြင္းကိုလက္စေရာဓာတ္ကို ေလ်ာ့ခ်၍ ဓာတ္တိုးမႈကိုဆန့္က်င္ေၾကာင္း ေတြ႔ရွိရ သည္။
(၂) လိေမၼာ္ရည္
လိေမၼာ္ရည္တြင္ႏွလံုးကိုထိခိုက္ေစ မည့္အဆီႏွင့္ ကယ္လိုရီတို့ကိုေလ်ာ့ခ်ေပး ႏိုင္ေသာ ဓာတ္တိုးဆန့္က်င္သည့္ဂုဏ္သ တၱိရွိသည္။ အဆီႏွင့္ကယ္လိုရီမ်ားေသာ အစာကို စားထားေသာ္လည္း လိေမၼာ္ ရည္တစ္ဖန္ခြက္ေသာက္ပါက ゞင္းတို့၏ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမ်ားကို ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ သည္။ ေဈးကြက္တြင္ရေသာလိေမၼာ္ရည္ ပုလင္းမ်ား၏ မိမိဘာသာသဘာဝအသီး ကို ညႇစ္လို့ေသာက္သံုးျခင္းက ပိုအက်ိဳး မ်ားေစမည္ျဖစ္သည္။
(၃) ရွာလကာရည္
ယင္းဖန္ခြက္ထဲသို့ထည့္၍လည္း ေကာင္း၊ အသုပ္တြင္ဆမ္း၍လည္းေကာင္း စားသံုးႏိုင္ေသာရွာလကာရည္သည္ စား ပြဲတင္ဇြန္းတစ္ဇြန္းခန့္မွ်ႏွင့္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ႐ုတ္တရက္တိုးတက္ ျခင္းမွ ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႔ရွိရ သည္။ ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိသူမ်ားအတြက္ အ ထူးသင့္ေလ်ာ္လွေပသည္။
(၄) သစ္သီးဝလံမ်ား
အစာစားၿပီးတိုင္းသစ္သီးတစ္မ်ိဳးမ်ိဳး ကိုစားၿပီးပါက ၄င္းအစာမ်ားတြင္ပါဝင္ သည့္ အဆီမ်ားဆုပ္ယူမႈကို ေလ်ာ့ခ်ႏိုင္ သည္။ အဆီမ်ားကခႏၶာကိုယ္ကိုဒုကၡေပး ေသာကိုလက္စေရာထုတ္လုပ္မႈကိုပါ ေလ်ာ့ခ်ႏိုင္သည္။ ထို့ေၾကာင့္အစာစားၿပွီး ဓာတ္တိုးဆန့္က်င္မႈျမင့္မားသည့္ စေတာ္ ဘယ္ရီ၊ စပ်စ္သီး၊ သခြားေမႊးအစ ရွိသည္ တို့ကိုစားသင့္သည္။
(၅) ဝိုင္
ဝိုင္တြင္ပါဝင္ေသာဓာတ္တိုးဆန့္က်င္ ႏိုင္စြမ္းသည္လည္း အစာတြင္းရွိအဆီ ဓာတ္ကိုေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္သည္။ ထို့ေၾကာင့္ ဝိုင္နီကိုဟင္းထည့္ခ်က္ဟလည္းေကာင္း၊ အစာမစားမီ(သို့)စားၿပီး တစ္ဖန္ခြက္ ေသာက္စလည္းေကာင္း သံုးေဆာင္သင့္ သည္။ သို့ေသာ္တစ္ဖန္ခြက္သည္သာခႏၶာ ကိုယ္အတြက္အေကာင္းဆံုးျဖစ္သည္။
0 comments:
Post a Comment